Krajská rada KDH rozhodla, že koalícia s SDKÚ-DS trvá naďalej

28.02.2008 Prešov

Prešov 27. februára (TASR) - Krajská rada (KR) KDH na svojom dnešnom večernom zasadnutí v Prešove rozhodla, že nevystúpi z koalície s SDKÚ-DS v krajskom parlamente.
Dôvodom k tomuto kroku mala byť skutočnosť, že na zasadnutí poslancov Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK) 19. februára nezvolili v tajných voľbách za hlavného kontrolóra na druhé šesťročné funkčné obdobie Ferdinanda Exnera z Bardejova. Podľa koaličnej dohody medzi oboma subjektmi mal tento post patriť KDH, keďže podpredsedom PSK sa stal Milan Baran z Popradu, nominant SDKÚ-DS.
Koaličný klub SDKÚ-DS a KDH má v 62-člennom krajskom poslaneckom zbore väčšinu, patrí doň 41 poslancov.
Hlavným kontrolórom sa stal Ján Majda, ktorý sa dostal s Exnerom do druhého kola volieb. Terajší člen Predsedníctva Regionálneho zväzu SDKÚ-DS v Prešove Majda zo Svidníka získal 32 hlasov, jeho protikandidát 26.
Členovia vrcholného orgánu KDH v kraji odkázali v dnešnom uznesení svojmu koaličnému partnerovi v Zastupiteľstve PSK, aby vyvodil politickú zodpovednosť. Keďže však voľby kontrolóra boli tajné, nebude to jednoduché. Naznačil to už hneď po skončení rokovania krajských poslancov 19. februára predseda tohto klubu Eduard Vokál z SDKÚ-DS. Pred novinármi uviedol, že nezvolenie Exnera je pre neho sklamanie, na zasadnutí klubu pred rokovaním sa dohodli, že podporia Exnera. \"My sme však takí demokrati, že sme využili tajné voľby a tam nie je nič isté, \" poznamenal. Dodal, že tento klub prehltol už viaceré veci. \"Toto je už veľké sústo, je hlavne o našej spoločnej budúcnosti, \" podčiarkol Vokál. Podľa neho Majda kandidoval proti rozhodnutiu svojej strany, našiel však významnú podporu v koaličnom klube. Vokál nechcel však konkretizovať, kto mu mohol dať hlasy. Poznamenal akurát, že je snahou, aby sa klub rozbil. Špekulácie o tom, či sú za tým aj snahy predsedu PSK Petra Chudíka (Smer-SD), ktorý nemá oporu v parlamente, odmietol akokoľvek komentovať. \"Chcú, aby rástla medzi nami nedôvera, \" uviedol.
Predseda KR KDH a podpredseda klubu SDKÚ-DS a KDH v krajskom parlamente Pavol Tarcala z Bardejova bol po zasadnutí Zastupiteľstva PSK smutný z výsledku volieb, ale dodal, že si ctia slobodný mandát poslanca, preto boli tajné voľby. Podľa neho čas ukáže, kto vnáša semeno sváru do klubu. Nechcú však znásilňovať poslancov cez verejné hlasovania. Stali sa aj situácie, že niektorí členovia klubu počas vážneho hlasovania opustili rokovaciu miestnosť.
 

Vyberte región